Ege Üniversitesi, Kadına Yönelik Şiddete Bilimsel Çözüm Sunuyor
Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi statüsü ile nitelikli bireyler yetiştirirken toplumsal katkı misyonu kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde önemli bilimsel çalışmalar yürütüyor.
Kadına Yönelik Şiddete Karşı EÜ’den Çözüm Önerileri
EÜ Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM), kadına yönelik şiddete karşı bilimsel çözümler üretmeye devam ediyor. Merkez Müdürü Prof. Dr. Şerife Çağın önderliğindeki disiplinler arası akademisyenler, eğitim, hukuk, sanat, sağlık, şehir planlaması ve medya konularında kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik önemli adımlar atıyorlar.
Prof. Dr. Şerife Çağın, alışkanlık ve davranış kalıplarının kadınları ikinci plana atarak şiddete maruz bıraktığını belirterek, kadının özgürlük alanlarının kısıtlanmasının fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik ve sosyolojik açıdan da incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Kadınla ilgili eğitim çalışmalarının yanı sıra aileleri ve özellikle erkekleri de bu sürece dahil etmenin önemine dikkat çekiyor.
Özgüveni Artırmak ve Şiddeti Azaltmak İçin Sanatsal Eğitim
Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, kadına yönelik şiddeti önlemede eğitimin önemini vurgulayarak, sanatın duyguları ifade etmeyi ve özgüveni artırmayı sağladığını belirtiyor. Bu nedenle çocukların sanatsal faaliyetlere daha fazla maruz bırakılması gerektiğini ifade ediyor.
Kadınlara Hukuki Hakları Anlatılmalıdır
Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Zeynep Türkyılmaz, şiddet mağduru kadınlara hukuki haklarının anlatılması gerektiğini belirterek, topluma yaygın şekilde eğitim seminerleri düzenlenmesi ve mevcut destek girişimlerinin artırılması gerektiğini söylüyor.
Kadın Dostu Kentler İnşa Edilmeli
Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. İlkay Südaş, şehir planlamasında kadın dostu yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurgulayarak, kadınların kentsel mekânları nasıl algıladıklarının ve kullandıklarının incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Kentlerin inşasında kapsayıcı bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade ediyor.
Medyada Ortak Bir Dil Geliştirilmelidir
Danışma Kurulu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Sinem Utanı Altay, medyada kadın cinayetlerinin ele alınma şekline dikkat çekerek, otoritelerin kadına yönelik şiddet konusunda ortak bir dil geliştirmesinin önemini vurguluyor. Medya dilinde faile yaptırımların önemli olduğunu belirtiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı