Altın Ne Zaman 3.000 Dolara Ulaşır? Yapay Zeka Cevaplıyor!

Posted by

Artan jeopolitik gerilimler, enflasyon belirsizliği ve dünya genelinde resesyon korkularının yaygınlaşmasıyla birlikte altın, yatırımcılar için tercih edilen bir emtia haline geldi. Böylece parlak metal bu yıl zirve seviyelere yükseldi. Bazı analistler altın için 3 bin dolarlık fiyatlardan bahsediyor. Peki ama ne zaman. Biz de bir fikir vermesi adına yapay zekaya sorduk.

Altın bu yıl performansıyla göz doldurdu!

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere sadece 2024 yılında altın, oldukça iyi performans gösterdi. Sarı metal, bu yılın başındaki 2.062 dolardan Haziran’da 2.400 doların üzerine çıkarak rekorunu yeniledi. Bu süreçte, ABD enflasyon verilerinin soğumayı işaret etmesi de etkili oldu.

Altının 2024 yılındaki fiyat artışı.

Mevcut durumda, teknik açıdan, 2.300 dolar şu anda acil destek görevi görüyor. Ayrıca, bunu 2.285 dolar bölgesi takip ediyor. Buna karşılık, bir sonraki direnç bölgesi 2,338 dolar olarak hizalanıyor. ABD TÜFE’sinin beklenenden düşük gelmesine, jeopolitik gerginliklerin azalma belirtisi göstermemesine ve dünya genelinde artan enflasyon korkularına rağmen, altının olası yörüngesine ilişkin belirsizlik devam ediyor. Biz de 3.000 dolar işaretine ulaşma zaman dilimini tahmin etmek için OpenAI’nin ChatGPT’sine başvurduk.

Altının 3.000 dolara ulaşması için en makul zaman çizelgesi

ChatGPT’ye göre, büyük ekonomik krizler veya önemli bir piyasa gerilemesi altın talebini hızlandırabilirken, daha fazla jeopolitik istikrarsızlık veya önemli para birimi devalüasyonu da fiyatları hızla yükseltebilir. Yapay zeka bot’u potansiyel büyüme senaryoları göz önüne alındığında, piyasa koşullarının %10’luk istikrarlı bir büyüme oranını desteklemesine göre bir tahmin yürütüyor. Bu durumda, önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde altının 3.000 dolara ulaşabileceğini öngörüyor. Ancak büyümenin %5 gibi daha mütevazı bir düzeyde gerçekleşmesi halinde bu süre 5 yıl veya daha fazla olabilir. Bu bağlamda ChatGPT, şu değerlendirmeyi yapıyor:

2.339 dolarlık mevcut fiyat ve potansiyel büyüme senaryoları göz önüne alındığında, piyasa koşullarının %10’luk istikrarlı bir büyüme oranını desteklemesi durumunda altının önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde ons başına 3.000 dolara ulaşması makul görünüyor. Ancak büyüme daha ılımlı olursa (%5 civarında), 5 yıla yakın veya biraz zaman alabilir.

LLM, tarihsel trendlere ve mevcut piyasa faktörlerine dayanarak, yıllık büyüme oranının sabit kalacağı ve büyük bir yıkıcı olay yaşanmayacağı varsayımıyla, altının 2027 yılına kadar 3.000 dolara ulaşabileceğini öne sürüyor. Mevcut yıllık %13,4’lük büyüme oranı göz önüne alındığında, ChatGPT altının 2026 ortalarında 3.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu projeksiyon, büyüme oranının sabit kalacağını ve önemli bir ekonomik ya da jeopolitik aksamanın piyasa dinamiklerini değiştirmeyeceğini varsayıyor.

Metals Focus: 3.000 dolar oldukça fazla!

Başta Çin olmak üzere dünya genelindeki merkez bankaları, para biriminin değer kaybetmesi ve jeopolitik ve ekonomik risklerle ilgili endişeler nedeniyle altın rezervlerini artırıyor. Çoğu analist ve trader altın konusunda yükselişte. Bununla birlikte, değerli metalin 3.000 doları aşma olasılığının şu anda düşük olduğuna inanıyorlar. Metals Focus’un genel müdürü Nikos Kavalis, şu yorumu yapıyor:

Altını engelleyen belirli bir faktörden ziyade, 3.000 doların buradan %30 daha fazla olacağı anlamına geliyor ki bu da halihazırda oldukça yüksek kazançlar elde ettiğimiz düşünüldüğünde oldukça fazla.

Citi Bank: Altın önümüzdeki 12 ay içinde 3.000 dolara ulaşabilir!

Ancak Citi analistleri, güçlü fiziki talep, merkez bankası alımları ve olumlu makroekonomik koşullar nedeniyle altın fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde 3.000 dolara ulaşabileceğini söylüyor. Artış doğrusal olmasa da, ortalama fiyatın 2024’ün ikinci yarısında ve 2025’e kadar yükselmesi ve sık sık tüm zamanların en yüksek seviyelerini test etmesi bekleniyor.

Bu tahmini destekleyen temel faktörler arasında güçlü ABD doları ve yüksek faiz oranlarına rağmen altın fiyatlarının dirençli olması ve ABD’de büyümenin zayıflaması ve getirilerin düşmesi potansiyeli yer alıyor. ABD seçimleri ve mali politikalarına ilişkin belirsizlikler de altına olan talebi artırabilir. Ayrıca, ABD Merkez Bankası’ndan beklenen gevşeme döngüsü ve gelişmekte olan piyasa merkez bankalarının güçlü altın alımları da bu yükseliş görünümünü destekliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir